Český ráj  3. - 4.6.2023

 

Dlouho jsme přemýšleli, kam letos vyrazíme na výlet s Pohodáři, který už bývá na začátku června tradicí. Po loňském velmi povedeném výletu do Českého Švýcarska byla laťka nastavena opravdu vysoko. Nakonec jsme vybrali Český ráj a byla to opravdu skvělá volba.

V sobotu v 7:00 ráno vyrazil autobus s Pohodáři od hněvkovické křižovatky směrem na pražský Opatov, kde nabral zbytek Pohodářů, skupinku Chudáků a našeho průvodce Pavla. V celkovém počtu 33 osob jsme vyjeli směrem na Český ráj. Nebo to jsme si alespoň mysleli. Náš řidič autobusu dostal pokyny, že máme jet na Lipno. Už jsme se připravovali, že budeme muset shánět nové ubytování a předělávat celý víkendový program, naštěstí ale vše dobře dopadlo a o Český ráj jsme nepřišli.

Náš výlet jsme započali rozhlednou Kopanina. Počasí nám přálo, bylo krásně, a tak i výhledy stály opravdu za to. Zdolali jsme 94 schodů na vyhlídkovou plošinu a pod námi se rozprostíral celý Český ráj a jeho dominanty. Jedinou nevýhodou bylo málo místa na rozhledně, a tak jsme se museli všichni postupně vystřídat, abychom se o ten pohled nepřipravili.

Dále jsme se vydali pěšky na zříceninu hradu Frýdštejn. Zřícenina byla ohromná a prolezli jsme ji úplně celou. Nejvíce nás zaujala hradní věž, kde bylo opět krásně vidět do údolí. Odnesli jsme si odsud panoramatické fotky a nechyběla ani společná fotka všech účastníků zájezdu před hradem.

Po prohlídce jsme pokračovali na skalní hrad Pantheon, známý i pod názvem Vranov. Po značeném prohlídkovém okruhu jsme se dostali do všech koutů hradu a po úzkém skalním schodišti jsme vystoupali na nejvyšší bod pískovcového útesu. Pohled na Malou Skálu a protékající řeku Jizeru byl vskutku úchvatný. Po té šel každý samostatně na Malou Skálu, kde jsme se všichni porůznu občerstvili. Někdo došel až na Boučkův statek, někdo zůstal na letní zahrádce v pizzerii.

Autobus nás všechny postupně posbíral a dovezl na poslední bod sobotního programu, čímž byly Besedické skály. Prošli jsme skalní bludiště Kalich a Chléviště. Procházka byla opět plná atraktivních výhledů na celé maloskalské údolí.

Ve večerních hodinách jsme dorazili do kempu Sobotka, kde jsme byli ubytovaní. Rozdělili jsme se do pokojů a chatiček a dostali jsme večeři. Kemp byl moc hezký, jen byla škoda, že nebyl napuštěný velký bazén. I tak jsme si večer užili a poseděli do noci u táboráku. Jen nám tu chyběla Jardova kytara. Opekli jsme si tedy buřtíky, povídali si a tu a tam někdo i zazpíval. Po vyfocení pohybujícího se velkého měsíce nad zámkem Humprecht jsme táborák uhasili a někteří se přesunuli na pokoj č. 4, kde se konal mejdan.

Druhý den ráno už jsme měli nachystanou bohatou snídani a v 9:00 hodin se vyjíždělo do Prachovských skal. V autobuse už se rozléhal hlas Ivana Mládka: „Co bychom se báli na Prachovské skály...“  a celkově jsme měli už od rána veselou náladu. Ve skalách jsme se vydali po zelené turistické značce na velký okruh. Vylezli jsme i na nejnavštěvovanější vyhlídky – vyhlídka Míru, vyhlídka Českého ráje – a připadali jsme si jako v pohádce. Terén byl náročnější, lezli jsme nahoru a zase dolu, ale moc jsme si to užili.

Z Prachovských skal nás autobus odvezl do Spálova, odkud jsme prošli Riegrovu stezku údolím řeky Jizery, která patří se svými vyhlídkami na řeku a visutou lávkou, mezi TOP 10 stezek v Česku.

V Semilech už na nás zase čekal autobus a dovezl nás na vrchol Kozákov, kde jsme završili náš víkendový program. Vylezli jsme na rozhlednu, ze které bylo vidět do širokého okolí (třeba až na Sněžku). Opět jsme pozorovali zříceninu hradu Trosky, na kterou letos už nedošlo, ale mockrát jsme ji viděli z nejrůznějších vyhlídek. Na Kozákově jsme se občerstvili a odpočinuli si, po té jsme vyrazili k našim domovům.

Letošní výlet se opět vydařil. Počasí nám přálo po oba dny, bylo nádherně. Jen to strašně rychle uteklo, ale už se těšíme, pokud bude zájem, že zase někam vyjedeme příští rok.

Velké poděkování patří našemu průvodci Pavlovi, který připravil moc hezký a bohatý program i s přestávkami na občerstvení a odpočinek. A jelikož už odešel do důchodu, tak dostal od Pohodářů tématický malý dárek. Dále děkujeme i předsedovi Jardovi za skvělou organizaci celého výletu.