Pouťové slavnosti 26.8.2023

 

Letos jsme se jako Pohodáři opět zúčastnili pouťových slavností, které pořádala obec Hněvkovice. Přípravy, jako již každoročně, probíhaly v pátečních odpoledních hodinách. Společně s ostatními organizacemi jsme nejprve pomohli se stavbou obecních stanů a posezením pro návštěvníky. Odměnou nám bylo vychlazené pivko, které jsme dostali zdarma v hospodě. Po té jsme se mohli věnovat budování vlastního zázemí. Postavili jsme pohodářské stany, rozestavěli stoly a lavičky. Navozili jsme lednice a ostatní vybavení do stánku. Dobrou práci odvedl Jarda P., který vyrobil dřevěné desky na místo jednotlivých stolů. Pak už jsme jen rozložili ubrusy a zavedli do stánku elektriku. Večer jsme si ještě stihli připít na zdraví předsedy Jardy V., který byl zase o rok starší.

Ráno jsme finišovali s přípravami. V Ledči jsme vyzvedli nakoupené potraviny, zdobil se stánek a u Vošicků na dvorku se zadělávalo na bramboráky. Nevyhnuli jsme se ani menším peripetiím. Vybalili jsme nový párkovač z krabice a zjistili jsme, že tam chybí součástka, takže jsme museli přístroj reklamovat. Místo ovocného Birella pomelo-grep jsme si dovezli sud s neochuceným nealko pivem. Se vším jsme si ale poradili a po 13. hodině už začínali chodit první hosté. Byl zahájen program slavností a z pódia se rozezněl zvuk dechovky. Naši Jardové měli zase svou službu na parkovišti.

Opět byl jako první zájem o sladké buchty a koláče ke kávě, o jejichž přípravu se postaraly naše šikovné Pohodářky. Letošní novinkou u našeho stánku bylo točené prosecco, které mělo také velký úspěch. Počasí nám přálo, sluníčko svítilo a tak si někteří z řad Pohodářů střihli i taneček s Katkou Ševidovou pod pódiem. Stoly se zaplnili, pivo teklo proudem a bramboráky se nestačili smažit. I když jsme toho moc neviděli, mohli jsme alespoň poslouchat známé hity, které si připravila kapela Čejka Band. Zkrátka nepřišli ani ti nejmenší, kteří se vyřádili na pouťových atrakcích a mohli si nechat pomalovat obličej. Dále jsme mohli slyšet už jen Vlastu Horvátha a potom byl program nečekaně ukončen z důvodu nepříznivého počasí. Přes vesnici se přehnala bouřka a pršet vydrželo téměř do rána. Lidé odcházeli a nám bylo jasné, že naražené sudy již nevytočíme a párky s klobásami neprodáme. I tak nás ale ve stánku čekali veselé chvilky, když jsme stany museli držet vlastníma rukama, aby nám je vítr neodnesl. Do jedné zásuvky nám ale natekla voda, tak už jsme nemohli vařit teplé nápoje. Prodávali jsme alespoň kořalku, která v tomto nečasu přišla vhod. Sice jsme přišli o Melodii, která vždy hraje do pozdních večerních hodin, o muziku se ale postarali sportovci, kteří měli postavený stánek naproti nám.

Nedělní dopoledne patřilo velkému úklidu. Značnou část věcí jsme si mohli nechat v garáži připravené na náš pochod, který se konal následující týden.

Počasí nám sice na závěr udělalo čáru přes rozpočet, ale i tak to byla vydařená akce, kterou jsme si moc užili.

Opět nezbývá nic víc než poděkovat všem, kdo se podíleli na přípravách, průběhu slavností a na závěrečném úklidu.