Ukončení sezóny 8.10.2022

 

V sobotu za pěkného říjnového počasí jsme s Pohodáři vyrazili na závěrečnou procházku, abychom se rozloučili se sezónou. Na Hněvkovské křižovatce jsme se sešli v celkovém počtu 13 dospělých, 2 děti a pes Edík. Trasu jsme neměli detailně naplánovanou. Nějaké myšlenky, kam vyrazit, měl předseda Jarda, ale bohužel zůstal v Praze s nemocí.

Vyrazili jsme tedy Hněvkovicemi dolů kolem hřiště a dále pokračovali přes „Bahýnka“ do Chotěměřic. Po zdolání menšího kopečku se někteří občerstvili pivem či něčím ostřejším, někdo si natrhal jablka za plotem. V „zatáčce smrti“ jsme přešli hlavní silnici a vydali se vzhůru po lesní cestě. Jelikož byla houbařská sezóna v plném proudu, našli jsme u cesty první houbu. Abychom se přesvědčili, že se jedná skutečně o kováře, tak jsme houbu vydloubli, že ji vezmeme s sebou. Za nedlouho už jsme z lesa vytahovali krásné křemenáče. V tu chvíli se náš závěrečný pochod proměnil v houbařské závody. Všichni se rozhodli, že Jardovi nasbírají houby na guláš, když už s námi nemohl být. Nabídka hub byla velice pestrá. Vlaďka šla hledat cestu a vrátila se také s velikým hřibem. Jelikož nikdo neměl nůž ani košík, museli jsme improvizovat a houby sbírali do uzlíčku. Hlavním nosičem byl Honza, který kromě hub také nesl batoh s medovinou.

Když jsme vylezli z lesa, tak na vrcholku kopce jsme obdivovali krásnou podzimní přírodu. Jardovi do Prahy jsme poslali společnou fotku. Ten si myslel, že každý držíme v ruce houbu, ale když si vzal brýle, tak viděl, že se jedná o panáky medoviny. Došli jsme na kraj Nové Vsi a zastavili jsme se „v lomu“, kde to někteří znali ze svého mládí. Jelikož čas rychle běžel a nás čekalo ještě posezení u táboráku, tak jsme se rozhodli pochod zakončit u Jirky Bízy na zahradě, stejně jako při zahájení letošní sezóny. Bohužel ale nebyl doma. Nás to ale neodradilo, posedali jsme si na lavičku a dopili medovinu z vlastních zásob. Prázdnou láhev jsme mu nechali na zahradě jako pozdrav od Pohodáře.

Večer jsme tradičně zakončili u Petra na zahradě. Zapálili jsme hranici, opekli špekáčky a narazili soudek piva. Nechyběl ani náš vyhlášený teplý nápoj, který v chladném večeru dobře posloužil. U ohýnku se nás sešlo ještě více než na procházku, jednu chvíli jsme napočítali až 23 osob. Jarda nám k dobré náladě zahrál na kytaru své vypalovačky. V pokročilé hodině nám Honza předvedl svůj ohnivý tanec při opékání špekáčku. Celý den jsme si krásně užili a někteří seděli až do ranních hodin.

Už se těšíme na další sezónu, Váš Pohodář :-)