Pochod Prokletým údolím 2022

 

Devátý ročník pohodářského Pochodu Prokletým údolím proběhl letos již tradičně první zářijovou sobotu, tedy dne 3. 9. 2022.

Pro Pohodáře, kteří pochod připravovali, však největší přípravy začali již o den dříve. Někteří z Pohodářů se vydali značit trasy, které byly letos opět čtyři – od nejkratší Hněvkovské až po nejdelší Želivsko-sázavskou. Další připravovali věci do stánků, či k občerstvení – letos si na trasách pochodníci mohli pochutnat na klobáskách z udírny, utopencích, pohodářském HOT-DOGu nebo na tradiční bramborovo-cuketové cmundě.

V sobotu se pak pohodáři sešli v brzkých ranních hodinách, u výboru a staré školy vyzvedli vše potřebné do stánků a rozjeli se připravovat stanoviště. První pochodníci na sebe nenechali dlouho čekat a nedlouho po osmé hodině už na některé mapky k pochodům dopadla razítka z prvních punktů. Počasí se letos velmi vydařilo, většinu času na pochodníky dohlíželo sluníčko a tak ocenili i naše letošní nealko novinky – tedy točený birrel pomelo-grep nebo bezinkovou limonádu. Složení účastníků pochodu bylo opět rozmanité – kromě nejpočetnějších dvounohých chodců jsme na trase opět přivítali mnoho pejsků, jednoho koníka, dvě běžkyně a letošní raritou byla také speciální odnož Pohodářů – Chudáci. Na trasu vyrazily čtyři exempláře, s jasným označením na tričkách (doslova: odnož pohodářů – chudáci, obrazem – značka: pozor, belháme se). Pohodáři byli vznikem této odnože tak dojati, že jim nezbyla jiná možnost, než slavnostně uvítat chudáky v cíli, do kterého se zmíněná odnož dopravila nedlouho před šestou hodinou. Za krásami Sázavy a Želivky ovšem dorazili i další přátelé pohodářů – například TK Jiskra – a posledním pochodníkem dne, jemuž připadlo krásné číslo !300! byl pan Mojmír Ježek, organizátor pochodů Okolo Bohdanče a Ze Zbraslavic do Zruče. 

Jak již bylo zmíněno, letos byl opět prolomen rekord v účasti a to nádherným číslem 300 pochodníků. Všem z nich byly v cíli předány diplomy, odznak pochodu s logem pohodářů a rokem pochodu a perníková botička.

Děkujeme všem pochodníkům, kteří se letos vydali na naše trasy a doufáme, že se jim u nás líbilo. Zároveň děkujeme všem Pohodářům, kteří se podíleli na organizaci pochodu a těšíme se na příští – již zakulacený desátý – ročník! Co myslíte, přinese nám jubileum další rekord?

Na příští akce se těší Váš Pohodář :)