Neseď doma na zadku 17.11.2022

 

Na letošní státní svátek nás naše odnož Pohodářů vyzvala na akci “Neseď doma na zadku“. Dlouho jsme zvažovali, vzhledem k nepříznivému počasí, jestli by opravdu nebylo lepší zůstat doma na tom zadku. Nakonec jsme si ale nemohli nechat ujít to, co si pro nás Chudáci připravili.

Ráno na Masarykově nádraží jsme se všichni sešli, vychutnali si ranní kávičku a nastoupili do vlaku směrem na Kolín. Už ve vlaku panovala veselá atmosféra. Ochutnávali jsme delikátní salámy a popíjeli vylepšený čaj. Poté – přijeli jsme do stanice: Praha-Běchovice, kde započala naše cesta.

Po modré turistické značce jsme se vydali do Dubče v celkovém počtu 5x Chudáci a 4x Pohodáři. Kousek cesty vedl po hlavní silnici, což nebylo moc příjemné, ale po chvíli jsme si to vynahradili krásnou přírodou kolem rybníka. Kulturní vložkou bylo sledování bagru, který sjížděl z nákladního auta, a o kus dál jsme pozorovali koníky, kteří se předváděli a váleli se v bahně.

U Dubečské tvrze jsme si prošli zahradu a zasoutěžili jsme si, kdo první najde cestu z přírodního bludiště. To naštěstí nebylo těžké, i ti nejpomalejší došli do cíle během pár vteřin. :-) Když nám došla třetí termoska čaje z griotky, tak jsme se zastavili v místní hospůdce, že si dáme polévku. Nakonec jsme naše objednávky přehodnotili, když jsme v jídelním lístku uviděli topinku s česnekem za pouhých 5 Kč. Objednali jsme jich pro jistotu rovnou dvacet.

Naše další cesta vedla do Uhříněvsi, kde byla domluvená prohlídka pivovaru. Když už jsme chtěli vycházet, tak se přesně podle předpovědi rozpršelo. Zvažovali jsme cestu autobusem, nakonec jsme ale vzali deštníky, oblékli ponča a pláštěnky a pokračovali dále. Cesta byla mokrá a značně rozbahněná, ale i tak jsme se výborně bavili. U obory s jeleny jsme to přeci jen vzali po asfaltové cestě, nicméně od mokrých a špinavých bot už nás nic nezachránilo. Exkurzi pivovaru jsme stihli akorát na čas. V Uhříněvsi na nás čekala kamarádka Markéta, která se k nám přidala. Sládek nás provedl všude možně po pivovaru, popsal nám technologii výroby piva a ukázal rozlehlé prostory, které k pivovaru náleží. Nechyběla ani ochutnávka různých druhů piv, z tanků i z lahví. Piva byla velice dobrá, a tak jsme chtěli, aby ani kapička piva nepřišla nazmar. Výlet jsme zakončili v pivovarské hospodě, kde jsme povečeřeli a kam někteří přišli po degustaci v ještě lepší náladě.

Tato akce sice nebyla oficiálně plánovaná, ale byla plná zážitků, o které jsme se s Vámi chtěli podělit.