Pochod Praha-Prčice 21.5.2022

 

V sobotu 21.5.2022 se vydala parta nadšenců na legendární 55. ročník pochodu Praha-Prčice. Už od samého počátku plánování trasy byly trochu komplikace s dopravou, ale nenechali jsme se ničím odradit.

Svoz kyvadlovou dopravou z cíle nebyl tentokrát do Heřmaniček, z důvodu železniční výluky, ale do Olbramovic. Místo vlaků byla zajištěna náhradní autobusová doprava. Oproti předešlým ročníkům musel být také každý účastník elektronicky zaregistrován na konkrétní trasu před pochodem.

Letos jsme zvolili trasu z Bystřice u Benešova v délce 34 km. O nějaké ty kilometry jsme si ale cestu prodloužili. Autem jsme dojeli na vlakové nádraží v Olbramovicích, odkud nám měl jet autobus v 6:47 na místo startu. Překvapení nás čekalo hned na začátku, když nám jeden z organizátorů oznámil, že tento autobus k nádraží nezajíždí. Byli jsme posláni na jiné parkoviště o 1,5 km dále. Ale ani tam žádný bus v 6:47 nejel. Naštěstí nás ale jeden autobus směrem do Bystřice přeci jen zavezl. Málem jsme tedy zapomněli vystoupit, jelikož stavěl pouze na nádraží a my čekali, že dojedeme na místo startu na náměstí. Na start jsme tedy museli po svých.

Na náměstí jsme se potkali s naší další skupinkou. V celkovém počtu 7 odvážlivců jsme v 7:30 směle vyrazili na trať.

Na dlouhou cestu jsme se řádně vybavili, aby nás nic nepřekvapilo – slunečníky, pláštěnky, náplasti na puchýře, plechovky piva a nesměly chybět ani voňavé řízečky.

Počasí nám přálo a my jsme si užívali přírodu a nádherné výhledy. Někdy nám připadalo, že jdeme pouze z kopce a do kopce. 

Na zámku ve Vrchotových Janovicích na nás čekala první kontrola a stánek s občerstvením. Vybalili jsme řízky, ochutnali jsme další druh piva, někdo si dal klobásku z grilu a někteří si pochutnali na kopečkové zmrzlině. Zalepili jsme první puchýře a pokračovali dále směrem do cíle.

Ušlapali jsme 7 km a ve Vojkově jsme obdrželi další razítko. Potom nás už čekal jen Tajný punkt, který byl ukrytý ve vesničce Mezné. U místních hasičů jsme se posilnili a pokračovali posledních 9 km po cyklostezce do cíle.

I když jsme tentokrát neměli letáčky s pozvánkou na náš pochod, tak jsme zaujali svými odznáčky, které jsme měli připevněné na batůžkách.

Do cíle jsme se někteří vyloženě doplazili a dopajdali. Všichni ale s dobrým pocitem, že jsme to pokořili. Na náměstí v Prčici jsme si vyzvedli botičku, tentokrát žluté barvy. Potom jsme si jen vychutnali zaslouženého langoše a přesunuli se k autobusové zastávce.

V Olbramovicích se naše dvě skupinky rozdělily. Jedna pokračovala vlakem do Bystřice a my jsme se téměř doslova dokutáleli dolu k autu. Ale ani ti druzí nepřišli zkrátka, jelikož měli auto zaparkované v Bystřici na náměstí a ne na vlakové zastávce.

Zážitky byly suprové a nikdy na tento ročník nezapomeneme.